4- Semiha Demir

Semiha Demir: “Eşimin cezaevinde ölmesini mi bekliyorlar?”

MAZLUMDER Cezaevleri Çalışma Grubu tarafından organize edilen Cezaevi Söyleşileri’nin 4.’süne örgüt üyesi olduğu iddiasıyla müebbet hapse mahkum edilen Yasin Demir’in eşi Semiha Demir konuk oldu.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkan Yardımcısı ve Cezaevleri Çalışma Grubu Başkanı Av. Kaya Kartal’ın açılış konuşması ile başlayan programda Semiha Demir, 12 yıldır cezaevinde olan eşinin yaşadığı sıkıntılar ile kendisi ve çocuklarının ziyaretler sırasında yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Semiha Demir eşinin ileri derecede Hepatit B ve D hastası olduğunu söyleyerek “Eşim bu hastalığa cezaevinde yakalandı. Bu hastalık iyi bakım gerektiren bir hastalık ancak cezaevinde gerekli bakım yapılmıyor” dedi. Eşinin hastalığının günden güne ilerlediğini söyleyen Semiha Demir, eşinin bu haliyle cezaevinde kalamayacağını ancak eşi için ‘cezaevinde kalması uygun değildir’ şeklinde bir rapor verilmediği belirtti. Demir, “Kaç kez cezaevi doktoruyla görüştüm. Bana, ‘Eşinin durumu çok iyi. Biz ona çok iyi bakıyoruz.’ diyor. Ama eşim artık hastalığı vücudunda hissettiğini söylüyor. Anlamıyorum, yoksa eşimin cezaevinde ölmesini mi bekliyorlar?” ifadelerini kullandı.

Daha önce Ağrı’da ikamet ettiklerini söyleyen Demir, o yıllarda eşinin de Erzurum Cezaevinde bulunduğunu ancak daha sonra Bolu’ya sevk edildiğini belirtti. Uzun yolların eziyetli olduğunu vurgulayan Demir, “Bolu, hiç bilmediğimiz bir yerdi. Ayrıca biz Ağrı’da o Bolu’da, Türkiye’nin öbür ucunda. 24 saat yol gidiyoruz bir saatlik görüş için. Bazen daha söyleyeceklerimiz bitmeden zaman doluyor ve kelimeler boğazımıza düğümleniyordu. Ayrıca yollar bir dert. Sorun sadece gitmek değildi. Görüş geç bitti mi İstanbul’a gelmek için kara kara düşünüyorduk. Bazen yollarda kalıyorduk. Ayrıca her ay gelmek gitmek de bir ekonomik külfet. Ekonomik durumumuz da çok iyi değil. Buna rağmen özellikle çocuklarım babalarını görsünler diye onca yola, eziyete, meşakkate katlanıyordum” dedi.

Son zamanlarda eşinde başka hastalıkların da baş gösterdiğini ifade eden Semiha Demir, cezaevi yönetiminin ise eşinin hastalığına duyarsız kaldığını anlattı. “Cezaevi yönetiminin duyarsızlığı yetmezmiş gibi bir de eşimi tecrit ediyorlar” diyen Demir, “Eşim şu anda Sincan F Tipi cezaevinde kalıyor. Kendisi Hepatit hastası olduğu için tek başına bir koğuşta tutuyorlar. Gerekçe olarak da hastalığını başkasına bulaştırmama olarak gösteriyorlar. Ancak eğer eşimin hastalığı bulaşıcı olsaydı bana ve çocuklarıma bulaşırdı. Adeta eşimi tecrit etmiş durumdalar. Eşim aylardır tek başına bir koğuşta kalıyor. Başka mahkumlarla görüşmesi de kısıtlı. Yani ceza üstüne ceza çektiriyorlar” dedi.

Konuşmasında halini Allah’a arz ettiğini, eşinin sağlık koşulları nedeniyle bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini ifade eden Semiha Demir, program sonunda katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

 Söyleşi ile ilgili linke buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın